Vera Park-företaget Bintel växer så det knakar

Vera Park-företaget iTunnans grundare Tom Johansens nya bolag, Bintel, är riktigt i ropet. Efter att ha testat sin teknik för on-demand-tömning av sopor och avfall i Helsingborg, bland 500 sopkärl och 250 hushåll, har resultaten visat sig enastående, med färre tömningar och ett ökat ansvar hos hushållen för att bestämma själv när kärlen ska tömmas.

– Det har resulterat i avsevärt mindre antal tömningar, sa Tom Johansen.

OPI (Offentlig-Privat-Innovationsupphandling)-försöket som genomförs tillsammans med NSR ska utvärderas vid årsskiftet 2018-2019. Men redan nu har Nordens största test med LoRawan-sändare gett resultat. Och det viktigaste är kanske inte antalet tömningar i sig, utan också möjligheten för abonnenterna att själva kunna påverka tömningsfrekvensen, och därmed också sitt beteende.

– Ett av ingångsvärdena vi hade när projektet startade var om det var pengar som styrde ett ändrat beteende eller om det är att vi flyttat ansvaret från avfallsentreprenören till hushållet då det kommer till tömningar, förklarar Tom Johansen. Jag kan säga att det har skett en stor beteendeförändring (utan att ha någon morot i form av sänkt taxa) eftersom kostnaden ändå varit den samma, oavsett.

Tester med Bintels lösningar ska nu utföras också i Mölndal, Lund och Uddevalla.

Nu har Bintel fått in nytt externt kapital till sin verksamhet. Det är Dan Nilsson, grundaren av Fyndiq.se och Karsten Deppert, grundare Contentor samt Anders Hedberg, medgrundare till Sensative, som lagt in 1,5 miljoner kronor, för att få fart på utvecklingen inom Bintel. Till dessa pengar har medel från Vinnova, RE:Source, OPI-InterReg, Almi, Ideon Innovation och Almi Innovationslån, också kommit in till Bintel, sammanlagt 3,2 miljoner kronor.

– Det betyder oerhört mycket att ha fått in kapital så pass snabbt och dessutom fått in kompetens genom Dan, Anders och Karsten, berättar Tom. Nu kan vi lägga fokus på att utveckla tekniken och förbättra systemet ytterligare.

Med hjälp av pengarna kan nu sex personer, fyra tekniker, en marknadschef och Tom själv som VD, fortsätta sprida Bintel och dess teknik ut i världen. Redan har intresse kommit från Grekland, Storbritannien, Norge, Indien och Baltikum.

Det unika med Bintels huvudprodukt, som är patenterad, är att de säljer datan, som via en modul som monteras på hushållens sopkärl sedan kan prata direkt med ruttplaneringsprogrammet och ge sopbilarna den mest optimerade rutten. Affärsmodellen är byggd så att man får en engångsintäkt på sändarna, men sedan kan Bintel dessutom ta betalt per månad och enhet för anslutning till molnlösningen. Bor man inte i villa används nivåmätare, som jämfört med konventionella nivåmätare, är mycket billigare eftersom tekniken förfinats, och att man inte är beroende av GSM-signal.

– Vi räknar med att kunna spara in kraftigt på kostnaderna för kommunerna, dessutom får hushållen ett ökat ansvar för sitt eget avfall. Miljön är också en vinnare, eftersom sopbilarna körs mer effektivt och invånarna involveras i avfallsinsamlingen, avslutar Tom.

Text: Martin Dyberg, Vera Park

sv_SESvenska
en_GBEnglish (UK) sv_SESvenska