Bintel tecknar unikt avtal med Acconeer – möjliggör teknikskifte i avfallsbranschen

Det färskaste bolaget inom Vera Park, Bintel AB, som grundades för ett år sedan har snabbt tagit en position i framkant när det gäller att digitalisera sophanteringsbranschen i Sverige. Med detta samarbetsavtal öppnar sig möjligheten att skapa helt unika produkter för marknaden.
Under sitt första verksamhetsår har Bintel nu implementerat sina smarta sopkärls- och avfallslösningar hos tiotalet privata och kommunala kunder. Tack vare samarbetsavtalet med Acconeer kan nu nästa generations produkter inom branschen utvecklas.

Bintel mäter nivå i alla typer av avfallskärl oavsett om det är fettbehållare, hushållskärl, underjordsbehållare eller industriella containers.

– Med radar öppnar sig helt nya möjligheter för oss. Ingen på marknaden använder sig av radar utan av sämre lösningar med mängder av begränsningar. När vi påbörjade vår produktutveckling var det frustrerande att se hur begränsande teknik gjorde att digitaliseringen av branschen ej tog fart, säger Tom Johansen, VD på Bintel.

Börsnoterade Acconeer uppmärksammade i våras att Bintel var på god väg att  få till en förändring i avfallsbranschen och tog kontakt.

– Bintel är en ledare inom avfallsbranschens välbehövliga digitalisering. Med flertalet pågående kommersiella testbäddar är de en ideal samarbetspartner för oss. Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer utveckla marknadens bästa lösningar för avfallshantering, säger Lars Lindell, VD på Acconeer.

Möjligheterna som öppnar sig med den nya tekniken är enorma. Lösningarna som finns på marknaden idag är stora och otympliga, de är dyra för kunderna och de har kort batteritid. Alla dessa anledningar har lett till att digitaliseringen stått stilla i branschen.

– Radar är billigare för kunden, mer exakt och förbrukar mindre energi vilket gör att vi kan ha batteritider på 10 år med en sensor stor som en mobiltelefon och kostar en tiondel av befintliga lösningar. Dessutom kan den mäta nivåer i kärl trots att den är monterad på utsidan utan insyn eller åverkan på kärlet, säger Tom Johansen.

Bintels nya produktlinje som använder sig av radar beräknas sättas ut i skarpa test under första kvartalet 2019 och vara färdiga för full utrullning under det andra kvartalet.

sv_SESvenska
en_GBEnglish (UK) sv_SESvenska