Fyra VP-aktörer nominerade på Återvinningsgalan

Hela fyra stycken aktörer inom Vera Park har gått till final i olika kategorier på Återvinningsgalan, som arrangeras av facktidskriften Recycling på Berns Salonger i Stockholm den 31 januari.

I kategorin Årets Avfallsbehandlare är företaget TMR (som driver balnings- och returpappersanläggningen inne på Vera Park) nominerade för sitt framtagande av kompositslipern, tillverkad av insamlade plastförpackningar. I motiveringen skriver juryn: ”TMR har i samarbete med Plaståtervinning i Wermland utvecklat en järnvägssliper i plastkomposit baserad på hushållens plastförpackningar. Slipern har testats i skarpa installationer under flera års tid och visat sig fungera utmärkt. Slipern löser flera av marknadens problem, bland annat genom att fungera tillsammans med furuslipers och genom att vara ett utmärkt utbytesalternativ till äldre träslipers impregnerade med kreosot”.

I Årets Metallåtervinnare/Skrothanterare är KAABS Nordic nominerade. Juryn skriver så här om deras nominering:

”KAABS bygger en helt ny anläggning för sortering av metall och skrot. Bolaget är engagerat i forskning och utveckling kring utvinning av metaller ur bottenaska/slagggrus från Filbornaverket. Dessutom bedriver man ett utvecklingsprojekt kring användning av slaggrus som konstruktionsmaterial”.

I kategorin Årets Innovatör inom Avfall & Återvinning, har både Bintel och Mahmood Hameed varsin nominering.

Juryn motiverar Bintels finalplats på följande sätt: ”Bintel har utvecklat en teknik för uppkoppling av sopkärl, som kan leda till optimerade rutter och lägre kostnader för avfallshantering. Tekniken testas skarpt i ett bostadsområde i Helsingborg. Genom tekniken bidrar Bintel till att digitalisera en bransch som generellt ligger långt efter generell industri då det kommer till uppkoppling och digitalisering”.

För Mahmood Hameed är nomineringen som följer: ”Mahmood Hameed har vid NSR och universitetet i Göttingen utvecklat en metod att framställa spånplattor baserade på returträ och naturliga bindemedel. Innovationen kan göra återvinningscentralernas träavfall till en attraktiv råvara, samtidigt som den visar att det går att byta ut dagens bindemedel i spånplattor mot miljöanpassade dito baserade på naturliga råvaror”.

– Att fyra aktörer inom Vera Park är slutnominerade till Återvinningsgalan ser vi som ett kvitto på att det cirkulära tänk och aktiva avfalls- och återvinningsarbete som vi dagligen arbetar med att stötta och supportera, fungerar och är bra, säger Martin Dyberg, strategisk kommunikatör på Vera Park.

sv_SESvenska
en_GBEnglish (UK) sv_SESvenska